'

Friday, April 29, 2011

sambal masak tempoyak :)

assalamualaikum :)

hye and hello readers :D ok tak hari ni ?? sehatt ?
oke oke hari ni time bangon tido kan tibe2 je dapat mesej.
mesej dari sepupu saye nadiahh , hihi
--------------------------------------------------- 
nadiah : eoit , tido lagi ke bangon2 ! nak minx tolong ni
 yana : dah bangon r , pehal ? nak mintak tlg pe ??
nadiah : tolong bagi resepi sambal masak tempoyak yang selalu ko buat tu ,
hari ni turn aku kene masak , haha !sekali ngn bahan2 
yana : lahhh ! aku ingat pesal lah tadii , oke2 nanti aku tulis pe ,
tapi aku malas r nak taip mesej panjang2 ,hihi
nadiah : ala ko kan ade blog , ko tulis kat situ lah , 
nanti aku bawak laptop ke dapor ! 
yana : ye la2 jap jap lagi aku buat , k lah nak mandi byee !
nadiah : oke thanx , daa

--------------------------------------------------------

teett , tamat perbualan dalam mesej antare kami ^^
tu lah hang , time kat sini aku suh belajo malas , huhuhu
oke2 bek saye buat cepat , nanti bising plak macek tuee tu !
spe2 yang nak try resepi ni boleh jugak ye :)
tapi rase rase nye ramai yang tahu kan kan kan ?
coz ni memang feveret2 orang jati PAHANG ^^
jom tryy ~~~~

BAHAN-BAHAN

1) 100 gram ikan bilis (disiang dan dibersihkan)
2)  3 ulas bawang besar dihiris melintang
3) 30 biji cili api (ditumbuk, jangan dikisar supaye lebih sedap)
4) tempoyak satu senduk besar (kalau boleh sehingga pekat, supaye lebih sedap)
5) minyak satu senduk besar
6) tiga papan petai (if tak letak pon takpe,tapi lagi sedap kalau letak ,huhu)
7) setengah sudu kecil (secukup rasa)
CARA-CARA:

1) bancuh tempoyak dengan secawan air di dalam bekas yang sesuai.
2)kemudian,  masukkan ikan bilis dan lada yang telah ditumbuk ke dalam bancuhan tempoyak
3) tumiskan bawang dan petai hingga layu
4) masukan bancuhan tempoyak tadi kedalam tumisan tersebut
5) kacau hingga pekat sehingga naik minyak.
6) kemudian , boleh lah dihidangkan dengan nasi putih.
TADAA ~~ CAM GINI LAH HASILNYE :

 
 yummy yummyyyy !

huhu , cepatnye saye taip ! :P 
sebenarnye , resepi n pic tu saye copy paste dari entry saye sebelom ni
entry YANA oke , bukan orang lain , pic pon sendiri tangkap
mase tu time nak join satu contest. contest ni , klik kat bawah :)

 
tapi tak menang pon t__t takde rezeki , hihi
oke lah , tu je nak update tibe2 jadi lapar plak :D
goodluck taw nadiah or sape2 yang tryy :)
tata tititi tutututu adiossss <3

5 komens here:

♥sophie♥ said...

wahh,,, lapar laa >.< hihi

Myz Isya~^^ said...

yana,puas nak mngira 30 biji cili api tu. hihi

aliana azman said...

@♥sophie♥hihi , fie try lah buat :P

aliana azman said...

@Myz Isya~^^ tak payah lah kire sngat , agak2 hihi

muhamad amer said...

wah2...hehe... klu sye vote msti awk dh mnang..heheh