'

Wednesday, September 28, 2016

BRIDE TO BE

Assalamualaikum . Hai


Ya ampunn .. lame gila tak conteng pape kat blog ni . Memang jarang sgt bukaknya. Now , curi2 bukak pakai lappy office . hehe . Jgn marah ye boss . pinjam kejap je pon .

Ok , back to the topic. see the Tittle ? Yeahh I am Bride to be. mihmihmih. ok genap lagi 4 bulan kot nak bergelar wife. Ya Allah debor rasenye. baru je rase jadi tunangan org , tup2 dah nak dekat. banyak mende lagi tak prepare ni . Baru buat kad kahwin sebab ade promosi haha. bulan depan baru g bridal nak pilih baju and pelamin gittewww . barang lain habuk tak prepare lagi . Bulan nov nanti baru dpt cuti panjang and settlekan semua . InshaAllah . Hope dipermudahkan la segalanya. 

Dugaan bertunang ? yess mestilah ada. xpecially about money money money. banyak sgt dugaan nya, kene tipu la ape la, hmm :'( tapi nasib family and encik tunang bagi semangat dan same2 kuatkan semangat and just move on. Lesson to learn . jangan percaya MLM bagai ni . haprakk je . huh ! dengan ramai tetibe je yang pm nak hutang duit lah ape la. yang dah berhutang tu taknak bayar la. Dugaan sgt ok bab ni . InshaAllah berdoa banyak2.

Tema ? takde tema lagi. nanti dekat2 wedding kite update lagi hokeyy . 

ok thx for reading . Kbye , wasallam.

B2B,
Aliana Azman
 

Wednesday, February 17, 2016

Review : Yana & Lan`s E-day !!

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua. Alhamdulillah , 8 February 2016 arituu selamat dah insan yg bernama Nur Aliana binti Azman menjadi tunangan kepade Mohamad Azlan bin Md Sapri . Actuallly, ni majlis 2 in 1 la , merisik sekali dgn tunang sbb nakk jimatkan mase n kos kedua pihak hehe. syukur semuanya berjalan dengan lancar dengan bantuan sedare mare orang kampung, dan juga kawan2 semua. terharu semua pakat dok ambik cuti semate2 nak attend my eday tu.. ade yang sanggup tidor kat kampung nak tolong2 huhu ailebiuuuols la :')
So , sebabkan ramai yang tanya berapa anggaran untuk majlis eday ni , aku pon tak tahu sebab aku main beli beli and beli just aku catat lebih kurang je total perbelanjaannye sebab untuk mudah di kemudian hari mungkin boleh dijadikan rujukan untuk adik2 aku or kawan2 yang bakal nak bertunang so senang boleh prepare yang mane patot. Untuk eday ni, aku xambik mane2 pakej butik sebab kononnye nak jimat lah kan .Tapi tak berape nak jimat sangat lah. hahaah. so DIY la semuaa hantaran, bunga tangan (handbouque) dan juge mini pelamin tu. So bawah ni aku listkan ape yg nak perlu or penting (Bagi pihak perempuan)

1) My outfit (Dress , Veil and Tudung)

untuk kite2 yg gegurl ni, mnde ni la penting .huhu untuk one of our bigday mesti kite nak jugak melawaaa untuk kenangan. So, kene la pandai2 cari pakaian yg sesuai dan jugak mengikut kemampuan masing2. Sesetengah org dh memang ambik pakej butik sekali dengan pelamin n mekap . mcm aku , aku beli online dengan kakak ni . Hargenye RM160 included veil n postage. Tudung aku pakai bawal je yg mmg dh ade kat rumah huhuhuhu. Sebenarnye ade je lagi murah yg same design die, cume kne pandai n rajin cari kt facebook or mane2 website la. So far, puas hati la walaupun aku terpakse alter banyak kali
 

2) Hantaran

Untuk hantaran mule2, kitorg decide nak bagi 5 berbalas 7 sahaja, tapi pastu lan ckp ramai family die nak sumbang tu sumbang ni so , decide 7 and 9 . Tapi lepas tunang tu tengok gambar baru perasan jadi 9 dan 9 . huhu lan cakap takpe, sedekah katenye. Untuk Hantaran memang hias sendiri dgn bantuan mak sedare and kwn.


From him to me (blue n white)
1- Cincin 2 bentuk (merisik & tunang)
2- Sireh junjung
3- Kain Pasang
4- Telekung
5- Kek
6- Buah
7- Puding
8- Bahulu
9- Tuala

***xde gambar satu2 hantaran dari pihak laki ,adik2 aku lupe nak ambik la tu

From me to him (Pink n white)
1- sireh junjung
2- Bunga Rampai
3- Baju
4- Kek
5- Cupcake
6- Tuala
7- Sejadah
8- Coklat Ferrero Rocher
9- Buah












3) Pelamin


pelamin mini aku DIY je. tapi kalau nak tengok sume harge aku rase lebih kurang je lau korang sewa dari butik cume memang ni impian aku nak buat sendiri pelamin .huhuh yela , kawen nanti confirm dah sewa so nanti takde la peluang nak buat sendiri.Cuma aku sewa besi tirai tu je sebab parent xbagi tebuk dinding huhu.tapi lau rajin buat sendiri pon boleh pakai kayu.  and semestinya barang2 yang beli buat pelamin tu menjadi hak milik kekal . huhu 

4) Bunga tangan 

Aku DIY sendiri pakai bunga plastik je , pastu pemegang die balut dgn lace and manik2
 

5) Mekap

Mekap aku hire mak andam a.k.a makcik aku sendiri disebabkan aku memang xreti nak mekap sendiri huhu. Sape2 yang pakar memang dapat jimat sangat kat bahagian ni,


6) Kenduri 

okey , kenduri ni memang aku tak tahu berape sume nye perbelanjaan sebab aku serah bulat2 pade parent aku. Dengar cite ade yg makcik aku sponsor sikit2 , kitorang gotong royong dengan sedare n org kampung je.

7) Goodies

yang ni xde la goodies sangatt pon.. mule2 mmg xde bajet pon untuk yg ni .huhu tp aku cume bagi lolipop strawberry tu je dgn bunga rampai dlm beg kecik tu.. saje bagi untuk kanak2 n tetamu cuci2 mulut haahaa .  aku beli 400 btg lolipop strawberry dgn beg bunga rampai.

8) Khemah

okey yang ni , ayah aku pinjam dari sekolah die je sekali dgn meja n kerusi . so FOC. huhu  

9) Photographer

Semua gambar2 hanyalah disnap oleh my family , kazen2 dan juga kawan2. takde official photographer huhu .

So keseluruhannya lah, total perbelanjaan lepas kire2 terlebih bajet haaha tapi xpela , dah lepas dah pon. so mane yg korang boleh adjust or potong mungkin lagi jimat, yang pnting kene rajin lah nak survey sume tu.

 jom layan gambar sekitar majlis tu  

 


huhu rombongan lelaki dah sampaii


 
  
Discussion time :) tu diaa hantaran from him to me . cantik sgt mkcik die gubah.
 

sesi sarung cincin oleh my future MIL

my lovely family :)

my future family huhu

lagi lagi dann lagii ~











okey tu je gambar mampu upload , line lembap sgt mcm ciputt . ape2 sekali lgi thanks untuk pihak2 terutama kedua belah kluarga, org kampung dan kawan2 yang membantu meriahkan majlis yang xseberapa ni,.huhu inshaAllah doakan kami ye. kepada awak ,terima kasih syg, semoga kite kuat dan tabah di alam pertunangan ni :)

okeylah tu je , babaiii wasallam



Saturday, December 19, 2015

Strawberry Park Tours & Travel

Assalamualaikum . yuhuuu..

Dah lama sangat tak update ni . okey entry kali ni pasal my new life, my carieer . ecehceheceh. okey sejak 1 December 2015 haritu, bermulalah hidupku sebagai pekerja di Strawberry Park Resorts , Cameron Higlands. (yeayy kumpul duit kawin) kihkih

ok aku ditempatkan under Tour, Transfer , Recreation department sebagai Front Officer and Reception for this department la. keje aku berkaitan dengan sume tour , transfer dan juga segalaa aktiviti rekreasi yg direquest oleh guest terutame yg stay kt resort ni .Department ni atau lebih dikenali sbg STRAWBERRY PARK TOURS & TRAVEL SDN. BHD. so berbekalkan pengalaman keje aku time praktikal ngn Danz Travel di Taman Negara (uwaaaa rinduuuuu huhu :p) ni , im try the best la.

So, sape2 yg sudi, sudi lah like page STRAWBERRY PARK TOURS & TRAVEL SDN. BHD yg baru dicreate untuk tujuan marketing ni ye . >> click here<< atau nak tau lebih lanjut pasal tour @ resort boleh g website die >>click here << . visit us tauu .

oklah setakat itu je ..semoga hati ini sentiasa kental ..next update hakak nak update happy new .wait ya..hehe babai assalamualaikum.

Aliana Azman