'

Sunday, March 27, 2011

TUTORIAL TRANSPARENTKAN HEADER GUNA GIMP2

Assalamualaikum..

hari ni yana nak buat tutor transparentkan header gune GIMP2
sebelom tu , kite kenelah ade GIMP2 , sape2 yang tak download lagi , boleh klik bawah ni
download n install oke ^^
oke , sebelom kite nak transparentkan header ,
kite kenelah buat n ias header dulu. gune PHOTOSCAPE ye
bagi yang tak tahu nak buat header tu ,
klik bawah ni untuk dapatkan tutor tu

oke dah siap sume step2 kat atas tu ?
jom kite start tutor ni ye !
rujuk gambar kalau tak faham :)

1) bukak GIMP 2 korang tu ,dan die akan keluar cam kat bawah ni

 
2) tekan FILE -> OPEN ,dan pilih PIC HEADER yang nak ditransfarentkan itu
 
dan die akan keluar pic yang korang pilih tu

contohnye yana pilih header yang yana buat cm kat bawah ni
 
3) bile dah keluar macam kat atas ni ,
RIGHT CLICK , then klik layer>>transparency>>add alpha chanel.

4) bile dah ADD ALPHA CHANNEL , pegi kat TOOL BAR
dan klik pade fuzzy tool, kalau tak taw yang mane , tengok pic bawah ni
yang yana bulatkan tu lah namenye FUZZY TOOL, klik kat situ ye ,

5) lepas dah klik kat fuzzy tool tu , klik plak kat background/tempat
yang korang nak di transfarentkan itu.rujuk pic bawah
bile korang dah klik kat tempat nak ditransfarentkan ,
garisan putus2 akan timbul cm pic kat atas tu ,

6) bile dah keluar garisan putus2, klik kat ERASER TOOL,

7) bile dah klik eraser tool , padamkan background yang warne putih tu,
dye akan jadi cam gini
yang petak2 tu tandenye bahagian tu dah dtransparentkan
padam bahagian yang anda dah klik kan FUZZY TOOL tu

8) bile dah siap padam sume cam kat ats ni , korang RIGHT CLICK ,
then klik kat FILE >>SAVE AS. pastu, dye akan keluar box cam kat bawah ni
tukar kan jpg tu menjadi png
haa , save kan pic as png !
macam kat bawah ni
kalau tak , dye tak kan jadi . lepas tu , teros tekan SAVE

9) bile dah save tu , dye akan keluar lagi box cam kat bawah ni plak
haa , ikut je cam kat ats ni , tick ape yang di tick cm pic atas ni
lepas tu , klik save !

pastu DONE ! ^^
fuh , penad gak buat tutor yang ni :) tapi takpelah share2 kan ? ^^
oke , if ade tak fhm pape , just leave ur comment ^^
GOOD LUCK guys ! byee !


7 komens here:

Alya Hadiera Harun said...

saya ambil tuto ni boleh ? nanti saya letak credit :)

Alyaa Liyanna said...

@Alya Hadiera Harun oke :))

ciput_kechik said...

dah try...cantik!!! terima kasih yerr...mmuuaaahhh~~

NurinJazlina said...

kenapa saya punya tak dapat ekk? Die cakap, could not save transparencery instead ape semua tu. Sedihnye :'((

Aznie Syahirah said...

THANKS , dah jadi (:

♥ aieysyah ♥ said...

Hye akak , Knp Aisyah Download tak dapat-2 ahh , :(

Ameera Pinkys said...

Thanks akak , dh jdi :)