'

Friday, March 25, 2011

TUTORIAL BUAT HEADER GUNE PHOTOSCAPE

assalamualaikum

oke , post kali ni kene gune "yana" coz ade ramai akak2 n adik2
mintak yana tolong ajarkan care wat header cm yana wat .
dorang tanye yana wat header gune ape ??
oke , yana nak bitaw yang yana gune PHOTOSCAPE
PHOTOSHOP pon boleh sape yang ade tu k.

oke , first ! sape2 yang takde photoscape , kenelah download dulu k !
oke klik kat bawah ni law nak download

klik sini

dah download ?? bile dah siap download n install
jom kite start buat header :face51:

mule2 , pergi kat GOOGLE IMAGE ,
then , search RIBBONHEART DEVIANTART
contoh dibawah :




then cari pic2 yang berminat nak letak kat header tu
lepas dah jumpe tu , save image as teros pic tu ye ,!!

oke , pastu bile dah siap , bukak photoscape ,
then , dye akan keluar cm kat bawah ni


lepas dah keluar cmtu , klik kat EDITOR
tak faham , tengok pic kat bawah


lepas tu dye akan keluar cm kat bawah ni ,
pastu klik MENU , then pilih NEW PHOTO
tak faham rujuk pic okee ^^


bile kite klik MENU tu , dye akan kuar box kecil mcm kat bawah ni

oke , korang tetapkan lah size header yang korang nak
selalunye yana tetapkan saiz cm yang dalam pic tu.



pastuh , dye akan kuar cm kat atas ni ,
pilih lah , pic yang korang cari kat google tadi ye ,
klik OBJECT !
rujuk pic atas dekat mane tempat yang kite kene klik ble nak hias header
contohnye ,nak isi gambar n tulisan

oke , kalau kite nak letak pic , klik mcm pic atas tu
then , dye akan keluar cm pic bawah ni




pilih pic yang korang dah save tadi .
contohnye , yana pilih pic yang dilabelkan tu
dah pilih , tekan OK



tentukan kedudukan pic tu ,
hiaskan lah header korang tu ye :face1:
letak tulisan ke , ape2 lah yang korang nak .
bile dah berpuas hati , tekan SAVE !

kalau nak TRANSPARENT kan header korang ni ,
boleh gune software GIMP 2 or PHOTOSHOP
if ade mase , insyaallah , yana akan wat tutor nye k
:face50:
BILE DAH SIAP ~~ BOLEH LAH DIUPLOADKAN KE BLOG ANDA

oke lah, selamat mencube:face51:



10 komens here:

Aimifiqa said...

thanks for info. good tips! kartun ape yg comel lg ye?

Alyaa Liyanna said...

THANX , banyak yang comel , try search KAWAII GIRL or KAWAII BLOG oke :)

aEvOeCaEdOe said...

thanks yea... sy suka sgt2 tutorial niii!!! ngee~~likee3

Alyaa Liyanna said...

welcome dear , n thanx ^^

hanani fiee said...

tq . bru tw ! hehehe

Alyaa Liyanna said...

same2 :)

MiMie AddNin said...

waa..thanks ye..
nice info..
nak trty wat laa...

Alyaa Liyanna said...

oke , gudluck !

jan said...

npe xjd ek?dah byk kali wat...kat photoshop pon pnah wat..asyik kua puteh je -____-

Nur Izzazi :) said...

Ya Allah kakak . terima kasihh sangat . saya sukaaaaaa sangat tuto nie . sekarang saye buat jual header . heeee :) kakak lahh yang ajar nyee :)